De studie Kunstzinnige Therapie is gebaseerd op de antroposofie. Antroposofie heeft (o.a.) iets belangrijks gemeen met de oude religies, wat velen van ons heden ten dage kwijt zijn geraakt. Namelijk het volgen van het ritme van de natuur. Niet zo vreemd dat de lessen en opdrachten van september tot op heden bij deze studie als onderwerp de overgang van herfst naar winter hadden. Dit is de eerste tentamenopdracht. Een herfststemming Nat-in-Nat uitgevoerd. (Nat in Nat is een aquareltechniek waarover later meer in het nieuwe topic)

~herfststemming~ techniek: Nat in Nat aquarel, A3 formaat

De foto geeft niet de juiste kleuren weer helaas, ook de hier onder staande foto zonder flits doet geen recht aan de schildering zoals deze "life" is. Maar zover ben ik heel trots dat het in ieder geval gelukt is om in deze techniek een goede "figuratie" uit de stemming te halen. Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost namelijk ;-)!!!

Je begint met de drie primaire kleuren (rood, geel en blauw) op nat papier, met zeer verdunde verf, een stemming op te zetten. In dit geval dus een herfststemming. Je werkt -voor de herfst- naar bruine tinten toe en ziet op een gegeven moment "iets" in de schildering. Een figuratie of voorstelling. Een beetje net als wolkjes kijken, wat je als kind deed. Deze voorstelling probeer je er vervolgens uit te halen, te versterken door verf toe te voegen zonder de stemming te verliezen. Ik kon dus niet meer iets afdwingen, een voorstelling gericht neerzetten zoals ik in mijn werk tot nu toe gewend was. Dat heeft wat van me gevergd kan ik je vertellen! Ik heb echt moeten leren loslaten en dingen laten gebeuren.

De verf vloept alle kanten op door het natte oppervlak en ook de verf die je later opbrengt om tot de voorstelling te komen vloeit zijn eigen weg. Frustratie en tandenknarsen en veel gemopper omdat de verf niet deed wat ik wilde waren het gevolg....maaar....eenmaal de techniek een beetje onder de knie blijkt het dus heel bevrijdend te werken. Toch leuk dat je in een relatief korte tijd iets dergelijks op papier kan zetten (mits het in één keer lukt, anders moet je weer opnieuw beginnen!) waar ik normaal, met mijn stijl van de de exacte weergave, maanden bezig was.

Het moge duidelijk zijn dat deze manier van werken dus niet geschikt is voor het soort opdrachten wat men van mij gewend is ;-)!!!

foto ~herfststemming~ zonder flits